maanantai 6. kesäkuuta 2011

Buescher kunnostusta 2/3

Aloin kiillottaa saksofonia. Pinnassa oli jotain tummaa, ehkä oksidia, eikä se tuntunut lähtevän millään pois miedolla pesuaineella ja hankaamisella. Lopulta kyllästyin ja hain pata-pata saippuavillaa. Homma alkoi toimia ihan erilailla ja kirkasta jälkeä syntyi, mutta pinnasta tuli hieman naarmuinen. Pitää varmaan hakea kiillotuslaikka porakoneeseen niin saa nuo jäljet siistittyä. Toisaalta ei tuota kaukaa huomaa.

Rungon kiillotukseen meni aikaa muutamia tunteja. Sitten nypin vanhat tyynyt pois ja huomasin että yksi tilaamistani tyynyistä oli liian iso. Revin tyynystä nahan auki osittain ja leikkasin sisältä löytyvää huopaa ja kartongin palaa pienemmäksi. Tämän jälkeen eri-keepperillä liimailin tyynyn taikaisin muotoonsa.







Aloin liimata uusia tyynyjä. Liimailin pikkuläppiä jotka puristuivat jousella paikalleen. Jossain vaiheessa huomasin kauhukseni että nehän olivat ihan vinossa ja tyyny päästi ilmaa välistä. Tähän asti olin ihmetellyt miksi ohjeissa vihjattiin että tyynyn saattaa joutua irroittamaan lämmittämällä. Harmmitti huomata moka, mutta eiköhän tämä tästä selkene.

Kädet on ihan kuivat kaikesta pesemisestä, mutta kirkas pinta pitää mielen iloisena.

torstai 26. toukokuuta 2011

Buescher saksofonin kunnostus 1/3

Saatuani kirahvin ja koiran tehtyä aion paneutua seuraavaan projektiini joka on saksofonin kunnostus. Haaveenani on ollut hommata seuraavaksi hopeaväritteinen saksofoni. Koska en ole vuosiin soitellut puhallinorkesterissa, ajattelin C-melodyn sopivan minulle bändisoittimeksi. Tiedä häntä.

Aikani ebayta seurattuani tilasin Buescher C-melody saksofonin.
Saksofoni tuli perille tulin kautta. Nykyään yksityishenkilön ei tarvitse täyttää tullauslappua itse, joka on melkoinen muutos sitten ensimmäisen tullauskokemukseni kun täyttelin mokomaa lappua pari tuntia. Soitin oli hyvin pakattu. Kotelo on nähnyt ajan patinaa ja on ihanan pieni ja käypä soittimelle.




Foni oli ihan hyvässä kunnossa 90-vuotiaaksi kaunottareksi (kts. sarjanumerot). Vain muutama kolhu - käytön jälkiä tietenkin. Oikeastaan olin ällikällä lyöty kuinka taitavia rakentajia tuolloin oltiin. En minä ainakaan osaa vaadittavaa hienomekaniikkaa ja kellosepän taitoa jolla tällaisen instrumentin voisi toteuttaa.






Läppien tyynyt olivat kaikki rikki, mutta tämä oli tiedossa ostohetkellä. Tilasin uudet tyynyt, liimat ja muutaman ruuvimeisselin täältä.



Lisäksi tiimarista ostin hieman huopaa: ainakin yksi läppä kolisi puuttuvan huopapehmikkeen takia.


Pitää kokeilla miten alton kielet toimivat C-melodyssä. Joku mainitsi netissä että bassoklarinetin kielet saattaisivat olla sopivan kokoisia. Mutta tämä on pitkällä tulevaisuudessa.


Purkaminen



Ensimmäinen operaatio tulisi olemaan peseminen ja kiillotus. Ennen pesua soitin oli kuitenkin purettava. En ole koskaan ennen purkanut koko saksofonia enkä tosiaan osannut odottaa kuinka likaista työtä se olisi. Tai oikeammin en osannut odottaa kuinka hyvässä rasvassa instrumentti oli. Lähdin purkamaan alarekisteristä ja nousin ylärekisteriä kohti. Ohessa koko joukko kuvia. Toivottavasti osaan laittaa osat takaisin, mutta koitin kuvata kaikki vaiheet varmuuden välttämiseksi.

C ja C# läpät






F# apuläppä






B läppä



B-läpällä ei ollut akselia, vaan se oli päistään ruuvattu.





Bb läppä



Melkoisen pitkä akseli tässä.




D-läppä





G# vipu







Bb läppä


Taitaa tämä olla vasta Bb läppä, joten edellinen Bb->B, B->C, C->C# jne.





Alarekisteri



Piiiiiitkä akseli ja kaikki läpät yhden akselin varassa. Mitenköhän saan tämän joskus takaisin..











Altissimo läpät



Joo no en oikein tiedä mikä näiden läppien nimi on mutta ylärekisterissä niiden kanssa peuhataan.



Oktaaviläppä ja muut yläapuvivut







Ylärekisteri






Reikäjuustoa



Sitten oli luvassa kappale reikäjuustoa. Olin melkoisen yllättynyt kuinka kevyt vivuton ja läpätön foni oli.






Uusien läppien tarkistus



Viimeiseksi varmistin vielä että vaihtoläppiä olisi riittävästi. Olihan niitä. Vain oktaaviläppä oli mahdollisesti hukassa, mutta sen pystyisi hoitamaan myöhemmin, mikäli en löydä tätä pienintä tyynyä vielä jostain. Ohessa kuva jossa uudet tyynyt aseteltu vanhojen päälle.




Jonain toisena iltana vuorossa on sitten pesu, vanhojen tyynyjen irroitus ja uusien kiinnitys.

Kirahvi-tuoli

Tein paremmalle ja kauniimmalle puoliskolle synttärilahjaksi kirahvi-tuolin. Normaalin kirahvin värin sijaan, piti tämä kirahvi maalata liilalla. Ohessa kuvia.







Kavion pohjista tuli punaiset (huopaa).










Kirahvi on kuulemma tyttö koska sillä on tytön silmät :)