maanantai 28. toukokuuta 2012

Kehto

Heidi sai tutultaan kyselyn voisinko tehdä kehdon. Tilat ja työkalut on vajaavaiset, sekä aika on perheellisen tiukalla, niin olen päättänyt kieltäytyä kaikista tilauksista. Tämä oli nyt kuitenkin erityistapaus ja meni tekeminen terapian puolelle. Tilauksen speksit oli jotakuinkin seuraavat: kellertävä, muttei kerman värinen, ja koristeet ruskealla. Tilaaja oli jollain muotoa ihastunut tekemääni hoitopöytään, joten otin sen lähtökohdaksi.
Kuviot jälleen inspiroitu kaavain.fi -sivustolta. Piirsin kaiken ensin paperille. Tämän jälkeen mietin miten saan kuvion siirrettyä puuhun. Koska kehto on pehmeää mäntyliimalevyä, kopioin kuvion lopulta kuulakärkikynällä painamalla. Valoa vasten tarkastellen pystyi lyijykynällä korjailemaan kuvion valmiiksi kun erotti painojäljen puusta. Ylä- ja alakuvassa painannetta on vahvistettu jo lyijykynällä. Sitten vain ruskeaa maalia päälle pienoismallisudilla. Kuvioiden suunnittelu ja maalaaminen käsin vei yli kymmenen tuntia, mutta olen aika tyytyväinen lopputulokseen.
Sydän teema oli hyvin vahvasti esillä. Ylhäällä perhonen katsoo kukkaa sydämen lävitse. Kukan projisio vastakkainen katseelle. Tai eihän yläkuvan kuvio ole edes sydän vaan kaksi lehdykkää jotka aivomme yhdistää sydämen muotoon. Alapuolella reikätyökalulla tehty sydän. Symmetriaa on rikottu sopivasti koristeissa.
Jalkoihin/jalaksiin laitan nykyisin pehmikkeet. Tulee vähän professionaalisempi tulos niiden kanssa eikä natise siirrettäessä.

Kattelin vähän referenssejä muista kehdoista. Löysin veitikalta valkoisen kehdon, jonka kuva on linkin takana (tekijänoikeussyistä) veitikan kehto. Viimeistely veitikan kehdossa on parempi, mutta kauneuspisteet tipahtavat omasta mielestäni selkeästi kotiin päin. Löytyipä tuolta maininta että laidan korkeus pitää olla vähintään 275 mm täyttääkseen jonkun turvallisuus-standardin. Tekemässäni kehdossa taisi vaihdella 190-250 mm välillä.

Pitäisiköhän vielä miettiä sitä puusepän uraa kun tuo veitikan kehto maksaa yli 600 euroa ;) Äkkiä laskettuna veroton osuus 460 euroa, josta materiaalikulut 100 euroa. Useampia kun tekee, saa yhden tehtyä kymmenessä tunnissa. Tällöin se tekisi 36 eur/h.

Perinteisempi lasten naulakko

Piti saada naulakko lapsille eteiseen. Pari kuviosahausta ja veistelyä myöhemmin tuli tällainen. Muoto ei miellyttänyt kaikkia, vaikka muistaakseni vastaavaa kannatinmuoto tehtiin ala-asteen käsitöissä.

Nukensänky

Kummitytölle tein pienen nukensängyn lentokonevanerista liimaamalla. Aiheeseen harjoittelin hieman myös 3D-mallinnusta blenderillä, mutta se ei taida olla varsinaisesti tällaisiin hommiin suunniteltu.

Ensimmäistä kertaa olin muotoilemassa vaneria höyryllä. Taipuihan se, vaikkei ihan artekin kanssa kannata vielä lähteä kilpailemaan :)

Hoitopöytä

Meidän Lahja sai vaihtaa vaippansa tällaisella hoitopöydällä. Nyttemmin pöytä on myyty. Ostaja soitti tyttärelleen, joka oli kaupassa katsomassa hoitopöytiä, että nyt on löytynyt sopiva - älä vaan osta! Materiaali mäntyliimalevyä, mahdollisesti 80 cm leveää. Maalaus kunnon tilojen puutteessa (kuka kestää sitä löyhkää?) Helmi-maalilla. Muuten varmaan käyttäisin öljymaalia.

Koristekuviot on maalattu pienoismallisiveltimillä. Koristeaiheet on inspiroituneet kaavain.fi sivustolta, lähinnä renessanssi-kategoriasta.

Buescher foni käytössä 3/3

Kaikille iloisille ja vähemmän iloisille blogin seuraajille todettakoon että saksofoni on aktiivisessa käytössä. Ylä gis tuottaa jostain syystä välillä syttymisongelmia. Alarekisterissä taitaa olla vielä jotain vuotoja, mutta pitäisi varmaan tehdä jostain fosforilamppu jotta saisi nämä ongelmat korjattua. Ääni on varsinkin alhaalla aivan upea ja bändissä pystyy käyttämään soitinta ihan niinkuin muitakin foneja pystyisi. Ehkäpä jopa astetta helpommin kun ei tarvitse transponeerata.